salmonelloza-objawy-diagnoza-leczenie

Salmonelloza -co powoduje, objawy, diagnoza

salmonelloza-objawy-diagnoza-leczenieCo to jest salmonelloza?

Salmonelloza jest rodzajem problemu zdrowotnego przenoszonego drogą pokarmową przez mikroorganizm Salmonella enterica. Istnieje kilka rodzajów tych bakterii. Salmonella serotyp Typhimurium, a także Salmonella serotyp Enteritidis są najbardziej typowymi typami w Polsce.
Salmonelloza jest wyjątkowo typowa w okresie letnim niż zimowym. Młode są jednym z najbardziej podatnych na salmonellozę. Małe dzieci, starsze osoby dorosłe i osoby z osłabionym układem odpornościowym organizmu są najbardziej narażone na poważne infekcje.

Salmonelloza – co ją powoduje?

Salmonellozę można wywołać, spożywając żywność zakażoną salmonellą. Może się to zdarzyć w przylegających do siebie środkach:
Jedzenie może być zanieczyszczone podczas pracy z żywnością lub przy jej obsłudze.
Jedzenie może zostać zanieczyszczone przez nieumyte ręce zainfekowanej osoby zajmującej się żywnością. Regularną przyczyną jest to, że osoba zajmująca się żywnością nie myje rąk mydłem po skorzystaniu z łazienki.
Salmonella może również znajdować się w odchodach niektórych zwierząt domowych, szczególnie tych z rozluźnionymi jelitami. Jeśli po kontakcie z tymi odchodami nie umyjesz rąk, możesz zostać zakażony.
Gady, małe pisklęta i kaczki oraz małe gryzonie, takie jak chomiki, są szczególnie podatne na przenoszenie salmonelli. Musisz stale myć ręce natychmiast po kontakcie z tymi zwierzętami, nawet jeśli zwierzę jest zdrowe. Dorośli muszą również dbać o to, aby dzieci myły ręce po kontakcie z gadami, żółwiami zwierzęcymi, noworodkami, pisklętami i kaczkami lub małymi szczurami.
Wołowina, ptactwo domowe, mleko, a także jaja są najczęściej skażone salmonellą. Zanieczyszczone mogą być również jaja wołowe, ptactwo, mleko, a także jaja. Zanieczyszczone pokarmy z reguły wyglądają i również pachną regularnie.

Jakie są oznaki i objawy?

Objawy salmonellozy obejmują rozluźnienie jelit, wysoką temperaturę, a także bóle brzucha. Rozwijają się one od 12 do 72 godzin po zakażeniu, a dolegliwość zazwyczaj trwa od 4 do 7 dni. Wiele osób zwraca się bez leczenia. Jednak biegunka, a także odwodnienie mogą być na tyle poważne, że konieczne jest udanie się do ośrodka zdrowia. Dorośli w podeszłym wieku, niemowlęta, a także ci, którzy mają upośledzony układ odpornościowy, są najbardziej narażeni na ryzyko.
Jeśli po prostu masz rozluźnione jelita, to zazwyczaj wyzdrowiejesz całkowicie, chociaż może minąć kilka miesięcy, zanim twoje praktyki związane z układem pokarmowym będą całkowicie normalne. Garstka ludzi, którzy są skażeni salmonellozą rozwija reaktywne zapalenie stawów, stan, który może trwać miesiące lub lata, jak również może powodować przewlekłe zapalenie stawów.

Jak się diagnozuje salmonellozę?

Salmonellozę identyfikuje się na podstawie wywiadu lekarskiego, a także badania przedmiotowego. Lekarz z pewnością zapyta Państwa o objawy, ostatnio spożywane pokarmy, pracę i atmosferę w domu. W celu weryfikacji diagnozy medycznej można wykonać posiew kału i badanie krwi.

W jaki sposób leczyć salmonellozę?

Z salmonellozą radzisz sobie radząc sobie z każdym rodzajem powikłań do czasu jej przejścia. Odwodnienie spowodowane rozluźnieniem jelit jest jednym z najbardziej typowych powikłań. Antybiotyki na receptę nie są zwykle wymagane, chyba że infekcja rzeczywiście się rozprzestrzeniła.
Aby zatrzymać odwodnienie, należy zażywać stałe łyki napoju nawadniającego (np. Pedialyte). Spróbuj wypić kubek wody lub napój nawadniający za każdy duży, rozluźniony stołek, który masz. Soda, a także soki owocowe mają o wiele za dużo cukru, a także za mało ważnych elektrolitów, które są wyrzucane podczas biegunki, i nie powinny być używane do nawadniania.
Staraj się pozostać przy swoim typowym sposobie odżywiania się tak wysoko, jak to tylko możliwe. Jedzenie zwykłej diety z pewnością pomoże Ci uzyskać wystarczającą ilość pożywienia. Specjaliści medyczni uważają, że spożywanie typowego planu diety pomoże Ci również poczuć się lepiej szybciej. Ale staraj się zapobiegać żywności, które są wysokie w tłuszczu, jak również cukru. Podobnie należy unikać pokarmów pikantnych, alkoholu, a także kawy przez 2 dni, niemniej jednak objawy zniknęły.

Jak można zapobiec salmonellozie?

Aby zapobiec salmonellozie:
Nie należy jeść surowych lub niedogotowanych jaj. Surowe jajka mogą być używane w niektórych potrawach, takich jak sos holenderski domowej roboty, Cezar i różne inne sosy sałatkowe, tiramisu, lody domowej roboty, majonez domowej roboty, ciasto ciasteczkowe, jak również lukierki.
Potrawy należy przygotowywać aż do momentu ich dobrego przygotowania. Używaj termostatu do mięsa, aby mieć pewność, że potrawy są przygotowywane do bezpiecznej temperatury. Nie używaj koloru mięsa (np. gdy nie jest już “różowe”), aby poinformować, że jest ono gotowe.
Unikaj surowego lub niepasteryzowanego mleka lub innych produktów mlecznych.
Przed spożyciem produktu należy go umyć lub obrać.
Zapobiegać zanieczyszczeniu krzyżowemu żywności. Trzymaj niegotowane mięso oddzielnie od produktów, gotowych potraw, jak również od żywności gotowej do spożycia. Dokładnie umyj ręce, deski redukcyjne, lady, noże, a także różne inne naczynia po pracy z niegotowaną żywnością.
Umyj ręce przed rozpoczęciem pracy z jakimkolwiek rodzajem żywności, a także pomiędzy kolejnymi etapami pracy z różnymi produktami spożywczymi.
Nie należy przygotowywać jedzenia ani kłaść wody dla innych, gdy masz salmonellozę.
Umyj ręce po kontakcie z odchodami zwierzęcymi. Biorąc pod uwagę, że gady są szczególnie podatne na przenoszenie bakterii salmonelli, należy szybko umyć ręce po ich usunięciu. Weź pod uwagę, że gady (w tym żółwie) nie są zwierzętami domowymi, szczególnie jeśli masz małe dzieci lub niemowlęta.

Przytaj także o:

Palma sabałowa (saw palmetto)

Cukrzyca typu 1 u dzieci