eduskrypt.pl - platforma nominowana do WORLD SUMMIT AWARD 2007

Aktualności

POWIATOWY KONKURS POTRAW I PALM WIELKANOCNYCH W BIEŃKÓWCE
05.04.2012  10:14

Święta Wielkanocne to najważniejsze i najradośniejsze święta chrześcijaństwa. To święta upamiętniające śmierć krzyżową i  Zmartwychwstanie Chrystusa. To szczególny okres dla Kościoła Katolickiego.   Czas  zadumy, refleksji, modlitwy, czynów pokutnych. Niezwykłym wzbogaceniem przeżyć religijnych są zwyczaje i obrzędy świąteczne, które nieodłącznie towarzyszą  Wielkanocy. Trwając w kulturze przodków i pamiętając jak ważną rolę  w życiu człowieka odgrywa tradycja, od ośmiu lat w Bieńkówce organizowany jest „Powiatowy Konkurs Potraw i Palm Wielkanocnych”, którego organizatorami są Biblioteka i Ośrodek Animacji Kultury Gminy Budzów i Starostwo Powiatowe  w Suchej Beskidzkiej. Sięganie do źródeł i korzeni pozwala na uświadamianie tego, co stanowi   o niepodważalnych wartościach narodu, jego odrębności i bogactwie kulturowym. Dlatego od początku inicjatorom Konkursu przyświecały  i towarzyszyły słowa  Leona Potockiego  „Pielęgnujmy dawne przodków obrzędy, to, co weszło w zwyczaj, niech zwyczajem zostanie,  a to, cośmy od Ojców zasłyszeli lub sami jeszcze widzieli, przekażmy tym, co po nas przyjdą, pomni, że gdzie była przeszłość, tam i przyszłość będzie”.  Częścią Tradycji Wielkanocnych  jest Palma Wielkanocna i Potrawy Wielkanocne. I w tych dwóch kategoriach odbył się Konkurs. Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich Powiatu Suskiego, biorących w udział w konkursie  zaprezentowały się znakomicie. Zachwycające Palmy Wielkanocne i piętnaście pięknie przybranych i udekorowanych stołów, zastawionych wyśmienitymi potrawami wielkanocnymi wzbudzały podziw komisji konkursowej i licznie przybyłych na konkurs gości. Ocenienie i wybranie tak pięknych Palm i wybornych Potraw było dla komisji konkursowej  nie lada wyzwaniem.

W  kategorii „Potrawy Wielkanocne”  komisja  oceniała  walory smakowe potraw, nawiązanie do tradycji, estetykę podania i dekorację stołu. Dziesiątki potraw i ciast uginały stoły. Wszystko przyciągało wzrok i pachniało przyprawami. Na stołach dominował tradycyjnie chleb i chrzan, żur i  zupa chrzanowa,  jaja faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa, kaszanki, wszelkiego rodzaju wędliny, zapiekane pasztety, sałatki i wiele innych wybornych potraw. W tym roku po raz pierwszy na stołach pojawiły się białe sery, jajecznica z pokrzywą oraz gotowana kura. Nie brakowało też wielkanocnych bab, własnoręcznie upieczonych baranków wielkanocnych, mazurków, makowców, serników, kołaczy i innych przeróżnych ciast. Bardzo wysoki i wyrównany poziom kulinarnych prezentacji przysporzył jury wiele rozterek wewnętrznych. Pierwsze miejsce w zmaganiach   o najlepiej zastawiony Stół Wielkanocny zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Tarnawy Górnej,  po nim uplasowały się „Gaździny” z Marcówki, a miejsce trzecie wywalczyło KGW z Zembrzyc. Wyróżnienie przyznano debiutującemu Kołu z Białki. Ponadto  za wyjątkowe walory smakowe potraw przyznano paniom  z KGW z Palczy.

Druga kategoria Konkursu to „Palmy Wielkanocne”, które w tradycji Kościoła symbolizują mękę, ale i triumf i zmartwychwstanie Jezusa oraz nieśmiertelność duszy ludzkiej,    a w tradycji ludowej  są symbolem sił witalnych, życia, corocznej odnowy roślin i zapowiedzią ich kwitnienia i owocowania. Palmę przechowuje się z szacunkiem, wkłada za święty obraz, aby strzegła dom od złego i zapewniała Boże Błogosławieństwo. W kategorii Palm   komisja konkursowa brała pod uwagę zgodność z tradycją, użycie naturalnych materiałów oraz estetykę wykonania. „Przepisy” nie zmieniły się do dziś. Palma musiała być wykonana z gałązek wierzbowych  z baziami. Powinny znaleźć się w niej przede wszystkim gałązki bukszpanu, cis, barwinek, jodła. Przyozdobiona kolorowymi wstążkami  i kwiatami   z bibuły. Jej twórcy nie mogą używać żadnych sztucznych, plastikowych i metalowych ozdób. Do konkursu zgłoszono 15  Palm. W ocenie Komisji Palma najpiękniejsza  i najbardziej zgodna z tradycją  „przywędrowała” z Kołem Gospodyń Wiejskich z Budzowa.  Miejsce drugie zdobyła Palma „Marcowianek” z Marcówki, kolejne miejsce przypadło  KGW z Grzechyni. Wyróżnienie przyznano Palmie wykonanej przez panie z Jachówki. Konkursowym zmaganiom połączonym z degustacją przygotowanych przez gospodynie przysmaków, towarzyszyło przedstawienie regionalne „O cym godajom baby we wsi” w wykonaniu  młodzieży gimnazjalnej  oraz  występy artystyczne  zespołu regionalnego gminy Budzów „Budzowskie Kliszczaki” i kapeli Marcina Pokusy. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych smakołyków. Gratulujemy gospodyniom i dziękujemy za udział konkursie. A my pielęgnujmy, co dobre w naszej kulturze, bo kultywowanie i podtrzymywanie tradycji  dziadków i ojców  jest naszą powinnością.

(Danuta Kawa)





Koszyk jest pusty
Zaloguj się:

adres e-mail:

hasło:
   
« Zarejestruj się
Wpisz pobrany
kod dostępu:
 
Polecamy:
















Google
    
UWAGA! Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii, proszę zapoznać się z polityką prywatności platformy edukacyjnej eduskrypt.pl
ZAMKNIJ