eduskrypt.pl - platforma nominowana do WORLD SUMMIT AWARD 2007

Aktualności

XI Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”
12.11.2011  09:54

12 listopada 2011 r. w Lachowice odbył się XI Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych "O ZŁOTĄ WARZECHĘ", skierowany do kół gospodyń wiejskich, szkół o profilu gastronomicznym i gospodarstw agroturystycznych z powiatu suskiego. Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Urząd Gminy Stryszawa, Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej i OSP Lachowice. W tym roku partnerem przedsięwzięcia było Województwo Małopolskie. Sponsorem konkursu był eduskrypt.pl, a jednym z patronów medialnych portal osób podróżujących i społeczności lokalnych mytambyli.pl.

Zadanie w tej edycji było przygotowanie dwóch potraw z ryby, w kategorii: potrawy regionalne i potrawy współczesne (oparte na tradycjach regionalnych) oraz przygotowanie jednej nalewki. Jak co roku konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem i do udziału zgłosiło się 17 grup.
Konkurs otworzył wójt gminy Stryszawa Rafał Lasek, na „święto potraw’ przybyło prawie 300 gości, wśród nich senator RP Andrzej Pająk, starosta powiatu suskiego Tadeusz Gancarz, przewodniczący Rady Powiatu Suskiego Arkadiusz Kucia oraz delegacja z Oravskiej Polhory na Słowacji oraz z Podhala z Łopusznej.

Oceny potraw oraz tradycyjnych nalewek dokonywały dwie komisje konkursowe, w składach:

- Komisja Oceniająca Potrawy: Anna Biedrawa – Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (przewodnicząca Komisji), Elżbieta Paradowska - nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego z Suchej Beskidzkiej, Władysława Kulak – plastyk, regionalista, Zofia Dwornik – przedstawicielka Rady Rejonowej KGW w Bielsku-Białej i Piotr Marciniak – firma „Indalo” z Warszawy

- Komisja Oceniająca Nalewki: Andrzej Peć – regionalista, Eduskrypt.pl, „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry” (przewodniczący Komisji), Jan Woźny – wicestarosta suski, Dariusz Gorycki – Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Marcin Leśniakiewicz – Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, prof. Tadeusz Paleczny – kulturoznawca, profesor Uniwersytetu Jagiellońskiego, „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry”, ks. Arkadiusz Hornik – regionalista, „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry” oraz Leszek Gołębski – znawca nalewek i win z Krakowa.

KOMISJE PRZYZNAŁY:

w I kategorii – potraw typowo regionalnych:

I miejsce – Stowarzyszeniu - Zembrzyckie Koło Gospodyń „Mioduszyna” za pstrąga suszonego,

II miejsce – KGW „Zawojanki” za pstrąga pieczonego w maśle topionym z plackiem ziemniaczanym,

III miejsce – ex aequo KGW Stryszawa Górna za pstrąga z masłem i koperkiem, z sałatka ziemniaczaną, KGW Krzeszów za „pstrąga po krzeszowsku”.

w II kategorii – współczesnych potraw opartych na tradycjach regionalnych:

I miejsce – KGW Kuków za roladę ze szpinakiem i łososiem,

II miejsce – KGW Hucisko-Pewelka za mintaja w kapuście,

III miejsce – ex aequo KGW Tarnawa Górna za karpia w sosie koperkowo-cytrynowym, KGW Budzów za dorsza w płatkach kukurydzianych.

w III kategorii – nalewki:

I miejsce – KGW „Lubniczanki” z Lachowic za nalewkę „Bimberoza”,

II miejsce – Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za „Świerkówkę”,

III miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za „Zbójnicka nalewkę”,

Przyznano również wyróżnienie specjalne dla:

- Stowarzyszenia Koła Gospodyń w Białce za „Wiśniówkę”

oraz

- wyróżnienie specjalne „Bractwa Zbójników spod Babiej Góry”  dla KGW Budzów za nalewkę „chłopski trunek” i dla KGW Palcza za nalewkę „babski uśmiech”.

Przyznano wyróżnienia za udział pozostałym grupom:

  •  KGW Stryszawa Dolna
  •  KGW Kurów
  •  KGW Targoszów
  •  Stowarzyszenie KGW „Marcowianki”

Podczas trwania imprezy wystąpił zespół regionalny z gminy Nowy Targ oraz Młodzieżowa Kapela Ludowa działająca przy GOK w Stryszawie.

Partnerzy medialni Konkursu: Powiatuski24.pl, Kronika Beskidzka, mytambyli.pl, Gazeta Krakowska.

Warzecha to nazwa dużej drewnianej łyżki, używanej dawniej w powszechnie w kuchni na terenie Podbabiogórza, np. do mieszania w kotle czy zbierania śmietany z mleka – stąd nazwa Konkursu

Czytaj więcej o Konkursie

Relacja filmowa z Konkursu






Koszyk jest pusty
Zaloguj się:

adres e-mail:

hasło:
   
« Zarejestruj się
Wpisz pobrany
kod dostępu:
 
Polecamy:
















Google
    
UWAGA! Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii, proszę zapoznać się z polityką prywatności platformy edukacyjnej eduskrypt.pl
ZAMKNIJ